Mol potravinový: Jak se ho zbavit a ochránit spíž?
Mol potravinový: Nepřítel v kuchyni
Potravinovej mol, kterýmu se latinsky říká Plodia interpunctella, je votrava, co řádí v bytech a domech všude na světě. Je to takovej malej motýlek šedohnědý barvy, má křídla tak centimetr a půl, a i když ti přímo neublíží, dokáže pěkně zdevastovat zásoby v kuchyni. Jeho larvy, takový ty bílý housenky, se cpou vším možným - moukou, cereáliema, oříškama, sušeným ovocem, kořením a dokonce i čokoládou. Když ti mol vleze do jídla, poznáš to podle jemnýho pavučinovýho povlaku, slepenejch zrnek nebo těch malých červíků v napadených věcech. Musíš bejt fakt ve střehu, aby ses těch potvor zbavil. Všechno jídlo dávej do pevně uzavřenejch nádob, pravidelně uklízej spíž a okolí, kde máš uskladněný potraviny. Když už se ti tam nastěhujou, nezbejvá než vyhodit všechno napadený žrádlo a pořádně to tam vydezinfikovat.
Typy molů ohrožujících potraviny
Hele, asi tě překvapí, že těch molů co ti můžou zničit jídlo je fakt hodně. U nás doma řádí hlavně ten otravnej mol potravinovej. Jeho housenky jsou fakt nenažraný a sežerou všechno - mouku, rýži, těstoviny a další suchý věci ze spíže. Poznáš ho celkem easy - má takovou šedohnědou barvu a na křídlech tmavší pruhy. Pak tu máme ještě toho moučnýho mola, kterej si nejvíc pochutná na mouce, ovesnejch vločkách a sušenym ovoci. Je trochu menší než ten potravinovej a má takovou stříbřitě šedou barvu. A aby toho nebylo málo, tak ti do zásob můžou vlézt i další otravové jako brouci, mravenci nebo myši. Takže bacha na to, jak skladuješ žrádlo, jinak ti ho tyhle potvory sežerou.
Jak poznat napadení moly
Když se ti v bytě objeví potravinoví moli, je to pěknej průšvih. Ale neboj, dá se to docela snadno poznat, když víš, na co koukat. Když uvidíš malý motýlky poletovat kolem spíže nebo kredence, už je zle. Ale ty motýlky samotný vlastně nic nežerou - jsou to už dospěláci. Největší průser dělaj ty jejich larvičky. Vypadaj jako malý bílý nebo nažloutlý červíci a všude po žrádle nechávaj pavučinky a bobky. Když najdeš jídlo, který je celý slepený a divně smrdí, tak už je jasný, že tam ty potvory řáděj. Jakmile něco takovýho zaregistruješ, musíš s tím rychle něco udělat.
Prevence proti molům v domácnosti
Moli v kuchyni jsou fakt otrava a dokážou pěkně znepříjemnit život. Ty malý potvůrky se rády zabydlí v našich spížích a hledají žrádlo pro svoje larvičky. A právě ty mrchy malý, ne dospělí moli, dělají tu největší paseku v jídle. Nejhorší je mol potravinový, kterej prostě miluje suchý potraviny - mouku, rýži, těstoviny, oříšky nebo sušený ovoce. V naší nepřítomnosti si může na našem jídle pochutnat i jinej hmyz, třeba brouci, mravenci nebo roztoči. Nejdůležitější je tomu předcházet. Spíž musí bejt čistá a suchá, často větrat a hlídat data spotřeby. Všechno jídlo dávejte do pevně uzavřenejch nádob, nejlíp skleněnejch nebo plasťáků s pořádným víkem. Na moly platí i bylinky - třeba levandule, máta nebo hřebíček. Stačí dát pár lístků do plátěnýho pytlíku a pověsit to do spíže.
Přírodní prostředky proti molům
Když ti moli vlezou do jídla, je to pěkně na palici. Ale neboj, dá se s nima zatočit i bez chemie a udržet špajz čistej od těhle votravů. Bobkovej list je na ně jak dělanej - prostě nesnášej, jak voní. Stačí hodit pár lístků do sklenice s moukou, rejží nebo fazolema a je vymalováno. Stejně dobrý jsou i hřebíček a černej pepř - nastrkej je do plátěnejch pytlíků a rozházej po špajzu. Levandule, máta a rozmarýn jsou taky super zbraně - moli z nich prchaj, jak když jim hoří koudel u zadku. Když tyhle bylinky usušíš a rozložíš po policích, nejen že to tam bude vonět jak v apatyce, ale zároveň vodradíš i další havěť, co by ti chtěla do žrádla. Hlavně nezapomeň špajz pravidelně vygruntovat a všechno cpát do zavřenejch dóz - to je základ, jak se molům vyhnout. Když tohle všechno dodržíš, budeš mít vod molů už navždycky pokoj a žrádlo ti zůstane v cajku.
Mol potravinový, noční můra každé spíže, je nenápadným škůdcem s nenasytným apetitem. Jeho přítomnost odhalíme často až ve chvíli, kdy už je pozdě a naše zásoby potravin jsou nenávratně znehodnoceny.
Božena Němcová
Chemické prostředky na hubení molů
Když bojuješ s moláky v jídle a podobnou havětí ve spíži, většinou sáhneš po nějaký chemii. V krámech toho maj spoustu - spreje, ty speciální fólie nebo takový ty lapače na jejich feromony. Je fakt důležitý koupit něco, co je přímo na ty potravinový moly, protože věci na šatní moly ti budou na nic. Musíš si dávat bacha, když s tou chemií děláš, a číst návod - je to docela svinstvo. Než začneš stříkat, radši všechno jídlo někam schovej nebo zavři do krabiček. A potom nezapomeň pořádně vyvětrat, ať se z toho nenadejcháš.
Druh hmyzu | Potravina | Délka života (dny) | Počet vajíček (samice) |
---|---|---|---|
Moli potravinoví (Plodia interpunctella) | Mouka, obilí, ořechy, sušené ovoce | 30-300 | 60-400 |
Zrnokazi (Sitophilus granarius) | Obilí, rýže, kukuřice | 200-250 | 30-60 |
Kdy kontaktovat deratizátora?
Nevíš si rady s breberkami? Mrkni na naši hotline, je zadarmo a profíci ti poradí, jak na ty potvory.
Jasně, někdy stačí pořádně uklidit a vyhodit nakažený žrádlo. Ale co když se ti v bytě rozmnoží ty zatracený moli na potraviny nebo jiná havěť, co ti ničí zásoby v kredenci? Když už si s tím fakt nevíš rady, je načase brnknout někomu, kdo se v tom vyzná.
Deratizák má přístup k pořádnejm jedům, co v běžným krámě prostě nekoupíš. Koukne na to a ví, co je to za potvoru a jak ji nejlíp oddělat. Když se ti ty potvory pořád vrací nebo už ti to zamořilo půlku baráku, bez profíka to prostě nedáš.
Publikováno: 22. 01. 2025
Kategorie: zdraví